saykar kumlama türkçe English
anasayfa logo
ANASAYFA
ÜRÜNLER
firma logo
FİRMAMIZ
HAKKINDA
referanslar logo
BAZI
REFERANSLARIMIZ
iletisim logo
ULAŞIM
İLETİŞİM
iletisim logo
MAKINA
VİDEOLARI
Değerli Metallerin Kumlanması

DEĞERLİ METALLERİN KUMLANMASI HAKKINDA BİLGİLER

Bu sayfada Değerli Metaller ve Değerli Metallerin Kumlanması işlemi hakkında bilgi ve açıklamalar bulunmaktadır. Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementlere değerli (kıymetli) metal adı verilir. En çok bilinen değerli metaller altın ve gümüştür. Başka bir değerli metal platindir (platin grubu metaller: rutenyum, rodyum, palladyum, osmiyum, iridyum ve platin). Endüstriyel kullanımının yanı sıra daha çok kuyumculukta kullanılırlar. Kimyasal olarak değerli metaller diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahip olup, parlaklığı ve erime noktaları daha yüksektir.

Kumlama işlemi değerli metallerde daha çok estetik yüzey görünümü için yapılmaktadır. Kumlamanın ayrıca metal dayanım ömrü ve çizilme mukavemetini de artırdığı unutulmamalıdır. Ne kadar sert olursa olsun tüm metaller zaman içirisinde çizilebilir. Altın ve gümüşte bu çizilmeler aşınmayı da beraberinde getirir. Platinde ise durum biraz daha farklıdır. Çizilme yine olur, fakat aşınma çok daha yavaş gerçekleşir. Kumlama ve parlatma yöntemleri ile altın, gümüş ve platin yüzeyleri çiziklerden arındırılabilir.

Altın Kumlama
Sehpalı Kalem Kumlama Makinesi
Gümüş Kumlama
Altın Kumlama Kalem Kumlama Makinesi Gümüş Kumlama

Değerli Metallerin Kumlanması işlemi için kalem kumlama makinaları kullanılır. Bu makinalar mikro düzeylerde işlem yapabilecek şekilde; uygun abrasivlerin kuru hava ile basınçlandırılarak, küçük bir nozul vasıtasıyla yüzeye kusursuzca hedef alabilecek hassasiyette geliştirilmiştir. Altın Kumlama, Gümüş Kumlama ve Platin Kumlama kalem kumlama makinaları ve uygun abrasivlerle başarılı bir şekilde yapılabilir.

Daha parlak yüzeyler için küresel kumlama abrasivleri tercih edilmelidir. Yüzey pürüzlülüğü istendiği takdirde ise sert ve keskin kenarlı abrasivler kullanılmalıdır. Daha sert ve çizilmelere karşı daha dayanıklı yüzeyler için küresel ve düzgün yüzeyli cam küre, paslanmaz bilye ve seramik bilye gibi abrasivler tercih edilebilir. Değerli metallerin kumlanmasında (Altın kumlama, gümüş kumlama, platin kumlama) uygulama amacına bağlı olarak önerdiğimiz kumlama abrasivleri şu şekildedir: Cam küre, alüminyum oksit, paslanmaz bilye, seramik bilye, kumlama sodası ve plastik abrasiv.

Değerli Metallerin Kumlanması